jump to navigation

Films organiseren in Windows Media Center – 3 21/06/2009

Posted by whiZZ in 1.
trackback

Deel 3: Organisatie van folders met films in het windows file-systeem

De manier waarop de diverse folders met filmbestanden worden georganiseerd is in principe niet aan regels gebonden. Toch is het goed om een goede folder structuur op te zetten zodat het beheer ervan op de meest eenvoudige manier kan plaatsvinden. Voordat we echter ingaan op de folder structuur is het goed eerst te beschrijven hoe Windows Media Center precies omgaat met filmbestanden.

Windows Media Center kent 3 type media: audio (muziek), afbeeldingen (foto’s), en video. Daarnaast heeft het de mogelijkheid om DVDs vanaf een optische schijf af te spelen. Er kunnen ook DVDs vanaf harde schijf worden afgespeeld (in Windows 7 is dit standaard moglijk, in Windows Vista moet U hiervoor de ShowGallery optie installeren in het Windows Register; deze is te downloaden via  http://www.tv0.nl/downloads/ShowGallery.zip).

De DVD bestanden moeten direct op de harde schijf gezet worden en niet als schijf image (.ISO bestand) beschikbaar zijn. Vista Media Center behandelt films in container bestanden zoals .AVI en .MKV als videos (in Windows 7 komen deze wel in de filmbibliotheek te staan). U zult ze dan ook terug vinden in het video menu. DVD bestanden kunt U terug vinden in het menu “TV & Film -> DVDs” (in Windows Vista) of direct in het “Films” menu (Windows 7). We zullen achtereenvolgens ingaan hoe de video bestanden en DVD bestanden te beheren.

Filmbestanden in Windows Vista Media Center

Zoals beschreven worden films in container bestanden zoals .AVI en .MKV door Windows Vista Media Center behandeld als videos. Wanneer U in Vista Media Center kiest voor “Mijn Videos” ziet U daaronder een overzicht van alle videos waarbij de folder-structuur wordt weergegeven. Het is daarom verstandig om al uw films onder een folder “Mijn Films” (of een folder met een andere naam) te plaatsen. U kunt dan bijvoorbeeld een andere folder gebruiken voor al uw (persoonlijke) videos en die bijvoorveeld onder “Mijn Videos” plaatsen. Wanneer U dan “Mijn Videos” in het VMC menu kiest krijgt U vervolgens de keuze tussen Films en Videos. Kiest U voor films, dan ziet U daaronder de verschillende folders met al uw films om af te kunnen spelen. Het enige waar U nog voor moet zorgen is dat U in het Instellingen menu de folder waaronder alle films staan nog toevoegd aan de media bibliotheek.

Vista Media Center - Videos

Vista Media Center - Videos

DVD bestanden in Windows Vista en Windows 7 Media Center

Om een DVD bibliotheek toe te voegen in Windows Vista Media Center moet U in tegenstelling tot het toevoegen van videos niet in het instellingen menu zijn, maar drukt U op de rechter muistoets (op i-knop van de media center afstandsbediening) in de DVD browser. Hier kiest U vervolgens voor DVDs toevoegen. In Windows 7 Media Center kunt U film bibliotheken wel direct via het instellingen menu toevoegen.

Windows Vista Media Center kijkt 1 niveau diep in de folders die U hebt opgegeven om naar DVDs/Films te zoeken. Het is dus belangrijk dat wanneer U DVD folders toevoegd de folders te nemen waaronder de hoofdfolders van de verschillende DVDs zijn geplaatst. Heeft U bijvoorbeeld een folder indeling gemaakt op genre met daarin per film in dat genre een folder, dan voegt U de folders corresponderend met de genres toe en niet de folder op een hoger niveau omdat er dan geen DVDs zullen worden weergegeven. In Windows 7 is dit niet nodig, hier hoeft U enkel de hoofd-folder te registreren.

Vista Media Center - DVDs

Vista Media Center - DVDs

Hieronder een voorbeeld van hoe een folder structuur er uit zou kunnen zien:

-> Mijn Afbeeldingen
        -> …
-> Mijn Videos
        -> …
-> Mijn Films
        -> Actie
                -> Quantum of Solace (2008)
                -> …
        -> Kinderen
                -> Free Willy (1995)
                -> …
-> Mijn DVDs
        -> Actie
                -> Ocean’s Twelve (2004)
                -> …
        -> Humor
                -> Spion van Oranje (2008)
                -> …
        -> Science Fiction
                -> Star Wars I: The Phantom Menace (1999)
                -> …

Let op! In Windows 7 is het niet nodig om apparte Films en DVDs folders te hebben. U kunt daar alle Films direct onder 1 folder zetten (bv “Mijn Films”) en deze aan de film-bibliotheek toevoegen.

Gebruikt U Windows Vista, dan voegt U bij bovenstaande structuur “Mijn Films” toe aan de media bibliotheek in het instellingen menu en de folders “Mijn DVDs\Actie”, “Mijn DVDs\Humor”, en “Mijn DVDs\Science Fiction” aan de filmbiblitheek vanuit de DVD browser (middels rechter muistoets of i-knop op afstandsbediening).

Films in Windows7 Media Center

Reacties»

1. Hans - 12/09/2010

Mooi artikel, maar wat nu als je juist die mappenstructuur hebben wilt bij je video’s? Bij Media Center XP was dat juist handig –> mapje met films “gezien” en mapje “nieuw”, zodat je het lijstje overzichtelijk houdt. Maar ook series bijvoorbeeld. Nu gooit de Windows 7-versie diverse series doorelkaar omdat ze allemaal wel een S01E01 hebben e.d. Voorts heb je plots 800 films in je lijstje, waardooe ie traag wordt… Kunnen we op de een of andere manier in Windows 7 ook niet met mappen werken?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: