jump to navigation

Films organiseren in Windows Media Center – 4 28/06/2009

Posted by whiZZ in 1.
trackback

Deel 4: Uitbreidingen op de basis folder structuur

Degenen die wel eens muziek CDs rippen met de recentere versies van Windows Media Player hebben wellicht gemerkt dat Windows Media Player zelf de albumhoesjes van CDs ophaalt (indien de CD herkend wordt en terug is te vinden in een online database) en de bestandsnamen aanpast aan de titel van een muziek-nummer. Wanneer U de muziekverzameling bekijkt in Windows Media Center ziet U dat de CD-hoesjes daar worden vertoond in plaats van enkel de titel. Wanneer U in de folders op de harde schijf gaat kijken zult U in de verschillende album folders eenn bestand genaamd “folder.jpg” zien staan (wel “verborgen bestanden weergeven” aanzetten). Dit bestand is door Windows Media Player tijdens het rippen in de folder geplaatst. Wanneer U CDs heeft zonder afbeelding kunt U eenvoudig zelf de afbeelding op internet opzoeken en als “folder.jpg” bestand opslaan. Vanaf dat moment zult U de afbeelding terug zien in Windows Media Center (en ook in Windows Media Player).

Wat voor muziek CDs geldt, geldt ook voor films. Wanneer U in de hoofdfolder van de film een bestand “folder.jpg” opneemt met daarin een afbeelding van de DVD-hoes zult U deze in Windows Media Center terug zien in plaats ven enkel de titel van de Film. U kunt dit dus handmatig doen, maar net als bij muziek is er een mogelijkheid om dit automatisch te laten doen. Bij muziek is dit ingebouwd in Windows Media Player (maar ook Apple iTunes doet het) maar voor films is de mogelijkheid niet ingebouwd en moet het middels een apparte applicatie worden gedaan. Hierover leest U later meer.

Windows Media Center maakt ook gebruik maken van een dvdid.xml bestand met zogenaamde meta-data van een film. Dit bestand heeft de naam “<titel>.dvdid.xml” en bevindt zich in de hoofdfolder van een film. Hierin staan additionele gegevens van een film zoals beschrijvingm acteurs, speelduur, film-rating, etc. Deze gegevens worden getoond wanneer U een film selecteert in Windows Media Center. Er zijn verschillende tools die deze bestanden kunnen genereren en hun gegevens van internet halen. U kun ook de bestanden direct downloaden van sites zoals http://dvdxml.com/.

Onderstaand een voorbeeld van hoe de film-informatie uit de dvdid.xml bestanden wordt getoond in Windows Media Center:

Filmgegevens in Windows Media Center

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: