jump to navigation

Films organiseren in Windows Media Center – 5 27/12/2009

Posted by whiZZ in 1.
trackback
Deel 5: Filmgegevens toevoegen

In de voorgaande delen is beschreven hoe een goede folderstructuur voor films binnen Windows Media Center kan worden opgezet. De volgende stap die we nu gaan nemen is het toevoegen vam zogenaamde meta-data aan de films op de harde schijf. Het betreft dan o.a. eem samenvatting, overzicht van acteurs, speelduur, rating en de afbeelding van de DVD hoes. Wanneer U een film in Windows Media Center selecteert worden al deze gegevens getoond voordat U de film gaat afspelen. De DVD hoes (of simpelweg cover) wordt als afbeelding in het DVD overzicht getoond, zodat het opzoeken van een film in de bibliotheek eenvoudiger is.

In dit deel wordt MyMovie gebruikt voor het toevoegen en bekijken van de meta-data. Deze toepassing is te downloaden op http://www.mymovies.dk/. Installeer van MyMovies de “standalone” versie.

We gaan er in dit deel van de serie artikelen vanuit dat U de DVD bestanden op de harde schijf van uw media center hebt staan en de folder waar deze staat is toegevoed als dvd-folder in Windows Media Center.

Eerste gebruik MyMovies

Om meta-data toe te voegen gebruiken we MyMovies. Na installatie moet eerst de “Collection Manager” eerst worden gestart alvorens MyMovies ook vanuit Windows Media Center kan worden gebruikt. Na het voor de eerste keer starten ervan moet een account bij MyMovies worden aangemaakt. Daarna wordt een lege film-database aangemaakt en kan het toevoegen van films aan deze database beginnen. Door het aanleveren van ontbrekende film-informatie aan de MyMovies database kunt U punten verdienen. Deze punten kunnen worden omgezet in aanschaf van extra functies voor MyMovies. Punten worden op account basis geregistreerd.

U hoeft niet veel instellingen in MyMovies aan te passen voor een goede werking. In de Collection manager hoeft U enkel (indien gewenst) “Extra -> Taal en Land” aan te klikken. Hier kunt U eventuaal aangeven dat als van een film geen Nederlandse versie wordt gevonden ook de Engelse en Amerikaanse versies mogen worden getoond.

Laat MyMovies ook in internationale databases zoeken

Wanneer U Windows Media Center start krijgt U van MyMovies vraag of U wilt dat, wanneer MyMovies een film aantreft welke niet in de database staat, deze moet toevoegen. U hoeft dan niet perse de Collection Management applicatie te gebruiken. Wanneer echter een verkeerde match wordt gemaakt hebt U geen goede mogelijkheden om dit aan te passen. We raden U daarom aan om de externe applicatie te gebruiken en telkens wanneer U nieuwe films hebt toegevoegd, de Collection Management applicatie eerst te starten voordaty U Windows Media Center weer start.

Verder zal MyMovies U in Windows Media Center vragen hoe U wilt dat dedze wordt geintegreerd in het Windows Media Center menu. Om de minste problemen te hebben kunt U het best kiezen om eeen apparte Menu-strip aan te maken. Wanneer U hiervoor kiest krijgt U ook mogelijkheden om film-trailers direct vanuit het menu te bekijken.

Films toevoegen aan MyMovies bibliotheek

Om films vanuit filmbestanden te importeren kiest U in de MyMovies Collection Manager voor Bestand -> Importeren -> Map Inhoud. U krijgt dan een popup, waarin U de folder kunt aanwijzen vanaf waar MyMovies moet zoeken naar films welke nog niet in de database staan. Dit zou dus de folder “Mijn Films” kunnen zijn. MyMovies zoekt dan binnen deze folder en alle sub-folders naar nieuwe films.

Op basis van de folder-naam waarin de films staan wordt gepoogd een match te maken met een online database. Het is daarom verstandig om de foldernamen waarin de films staan de titelnaam van de fim te geven met daarachter tussen haakjes het jaartal van uitkomen van de film, dus bijvoorbeeld “Angels and Demons (2009)”. Wanneer MyMovies alle folders heeft gescanned geeft deze een overzicht van alle nieuw aangetroffen films en welke match met de online database is gemaakt.

Gevonden matches in MyMovies

Als MyMovies de verkeerde keuze heeft gemaakt kunt U dit vanuit dit overzicht aanpassen. Selecteer de titel en druk op de knop “Verander Bron”. U kunt dan handmatig de juiste film opzoeken (op basis van EAN nummer of film-titel; selecteer het bijbehorende tab-blad) of handmatig de filmgegevens ingeven als de film niet in de online database te vinden is. U selecteert de juiste film (of geeft een nieuwe naam in) en drukt op wijzigen. Dit doet U voor alle films welke niet juist gevonden zijn.

Zoek de juiste DVD op basis van Titel

Wanneer de juiste tussen de lijst met gevonden DVDs staat, selecteer deze dan en druk op “Wijzigen”.

Staat de film er niet tussen, selecteer dan het tabblad “Handmatig Toevoegen”. U kunt dat het EAN Nummer en/of titel invoeren. Als U dan op “Wijzigen” klikt, wordt de DVD toegevoegd en kunt U later alle details aanpassen.

Herhaal bovenstaande stappen voor alle toe te voegen films.

Mocht uw film (nog) niet in de online database, dan kunt U zelf de gegevens handmatig invoeren en deze beschikbaar stellen. U verdient hiermee punten om later extra functionaliteit te krijgen.

Filmgegevens bekijken en aanpassen

Wanneer U in de folders met films kijkt na het importeren zult U zien dat er een aantal XML bestanden met gegevens over de film en een aantal afbeeldingen van de DVD hoes in de folders staan. Deze worden door Windows Media Center gebruikt om U meer informatie over een film te geven en een afbeelding te kunnen tonen behorende bij een DVD.

Reacties»

No comments yet — be the first.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: